Stadtlicht

An Interactive Colour-Light Project

For the Swissmill silo and the Novartis building in Basel, iart implemented two interlinked colour-light installations in collaboration with a project team. The top rows of windows were backlit to create a continuous and colourful strip of light. Thus, the multi-storey buildings, located at opposite sides of the Rhine, formed a type of city gate. The installation reacted with changing colour-light gradients to the season and the Internet activity of the population of Basel.

The project stadtlicht, which was realized in December 2002, was supported by the Christoph Merian Foundation. A book on the stadtlicht project was published by Quart Verlag.

Photos: Friederike Baetcke

  • Opening

    2002

  • Location

    Basel

  • Clients

    NovartisswissmillCMS - Christoph Merian Stiftung

  • Partners

    Claude HidberDoris KoepfliMartin BölsterliSimon BaurThomas Heimann

  • Services

    Lighting DesignSoftware DevelopmentSystem IntegrationMaintenance

Related Projects