spinner

Swiss Re Next

The Media Architecture of the Auditorium

In the centre of Swiss Re's new campus on Mythenquai, Zurich a state-of-the-art auditorium is located. It offers an ideal architectural framework for various events, whereby the media elements in particular set new standards: Ten room-high LED panels can be positioned in different configurations. Arranged individually or in seamless blocks, they change the room as architectural elements and serve as flexibly usable image carriers.

For conventions and lectures, the panels are grouped together to form a panorama wall. This enables large-scale multimedia presentations in outstanding quality. For workshops and conferences, tables and chairs are arranged in U-shape and the orientation is shifted towards the front of the auditorium. At the same time the panels are split: In addition to a central block of six panels, two smaller blocks of two panels each are placed on the long sides. For aperitifs, the panels are spread around the walls as individual elements. In combination with variable lighting settings the LED panels immerse the room in a festive atmosphere.

The LEDs are positioned in such a tight grid and their brightness is so precisely adapted to that of the room that from a certain distance the panels are not recognizable as light-emitting image carriers. Rather, they look like other objects in space. This effect is enhanced by the work of artist Helmut Federle: his painting on the surrounding wooden walls has been applied to the panels. At the same time, however, they can also show moving images that extend from the floor to the ceiling. Materiality and digital information of the highest quality mesh perfectly.

iart developed and realized the LED panels and their suspension, which allows the panels to move flexibly. Furthermore, iart was responsible for the lighting of the auditorium and the adjacent rooms for direction and TV production. The entire ensemble of rooms is characterized by highest quality flexibility. It is thus exemplary for high-end contemporary media architecture.

Exhibition Site

Zurich

Project Phases

Conception, Planning, Realisation

Project Duration

4 years

Opening

July 2018